Eilandgrenzen

Eilandgrenzen

Eilandgrenzen

Op Paal 9 zijn we uit ons ritme. Normaal gesproken staan de strandhuisjes in het voorjaar als één lang wit lint tegen de duinen. Zie je in de zomer allerlei bonte kleuren en vormen in de lucht, tijdens de wekelijkse vliegeravond. En timmeren we het terras op een vaste plek aan de kiosk vast.

“De natuur wint steeds meer terrein”

In 2016 is het flink improviseren. Alles gaat dit jaar een beetje anders. De reden? Wandelend zand! De zeestroming rond het eiland is krachtig; op Paal 9 is slechts een kleine kuststrook over. Bij een stevige zuidwestenwind jagen de golven het strand over. De natuur wint hier steeds meer terrein. Dat is trouwens niets nieuws, als je je ogen goed de kost geeft. De zuidpunt van Texel is een dynamisch gebied. Loop je een rondje, dan kom je houten vloedpalen met jaartallen tegen. Ze markeren onze vroegere eilandgrenzen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dertig jaar bakken zand gesuppleerd bij Paal 9. Dure korreltjes, die zich niets aantrekken van projectplannen of ambitieuze doelen rond kustbescherming.

Met de wind meewaaien

Als eilanders leven we dagelijks met de grillen der natuur. En ja, dan moet je soms creatief zijn en met de wind meewaaien. Tien strandhuisjes gingen naar de noordzijde, het terras kreeg een andere plek. Het strand heeft wat ingeleverd. Maar er is genoeg over voor een heerlijke dag aan zee!

En hoe het plaatje er volgend jaar uitziet? Het blijft nog onzeker. De eerstvolgende zandsuppletie staat – op z’n vroegst – in het najaar van 2017 op de agenda.
Wordt vervolgd…

 

  • Zuidpunt van Texel

    • dynamisch
    • jonge duinen
    • mooie vergezichten
    • grillige natuur